Portret met een twist

Deze maand was er weer een thema competitie van mijn fotoclub (Diafragma Leidschendam). Het thema ‘Portret met een twist’ was dit keer georganiseerd door de werkgroep Portretfotografie.

Voor deze foto ben ik de studio in gegaan met model Jory Koolwijk. Ik heb eerder met hem gewerkt, vaak met wat meer experimentelere vormen van studio fotografie. Dit keer wilde ik een ruige look creeren met zachte, dramatische belichting. De foto mocht wat vervreemdend zijn, anders dan je zou verwachten.
Naast experimenteren met licht gebruik ik graag verschillende texturen in mijn foto’s, een dik touw had precies de structuur die ik zocht.

Voor het creëren van een dramatisch effect heb ik deels gebruik gemaakt van het uiterlijk van mijn model (lang haar, baard). Zijn uiterlijk leende zich er uitstekend voor om een beeld te creëren dat doet denken aan bepaalde religieuze afbeeldingen, maar deze keer net iets anders dan je gewend bent.

Techniek

Zoals gewoonlijk begon ik met het uitwerken van het licht, ik maakte hierbij gebruik van wat ik de ‘Badger look’ noem. (Badger = das). Om dit effect te krijgen gebruik ik twee studiolampen met het model in het midden. Hierdoor worden de zijkanten van het gezicht en lichaam belicht en ontstaat een dramatisch effect. Er onstaan donkere gebieden aan de voorzijde van het model, vooral op het voorhoofd en de neusrug. Door het model meer naar voren of achterwaarts te plaatsen kun je het effect versterken of verzwakken.
In dit geval werd door de zijwaartse belichting de structuur van het touw en haar extra benadrukt. Voor extra dramatisch effect, en om de structuur van de huid mooier op de foto te krijgen heb ik het model nat gemaakt. Tenslotte heb ik de zwarte achtergrond apart belicht en met rook structuur gegeven.

‘Badger’ foto: BBC

In de nabewerking heb ik het beeld voornamelijk verzacht en de kleuren verzwakt. De structuur in de foto was zo duidelijk aanwezig dat ik deze ook wat minder prominent heb gemaakt. Dit geeft de foto een scherpe, maar toch zachte textuur.

Competitie bespreking

Wat tijdens de competitie vooral naar voren kwam is de herkenning als een religieus beeld, wat bij een tweede blik geen religieuze inhoud heeft, maar een portret van een man, misschien een zeeman? Wat is het verhaal er achter?
Er werd tijdens de bespreking ingegaan op de manier van belichten; licht is erg belangrijk in je foto, het kan een foto maken of breken. In dit geval werd mijn manier van belichten gewaardeerd en leverde de foto mij een tweede plaats op in de competitie..