Portret met een twist

Deze maand was er weer een thema competitie van mijn fotoclub (Diafragma Leidschendam). Het thema ‘Portret met een twist’ was dit keer georganiseerd door de werkgroep Portretfotografie.

Voor deze foto ben ik de studio in gegaan met model Jory Koolwijk. Ik heb eerder met hem gewerkt, vaak met wat meer experimentelere vormen van studio fotografie. Dit keer wilde ik een ruige look creeren met zachte, dramatische belichting. De foto mocht wat vervreemdend zijn, anders dan je zou verwachten.
Naast experimenteren met licht gebruik ik graag verschillende texturen in mijn foto’s, een dik touw had precies de structuur die ik zocht.

Voor het creëren van een dramatisch effect heb ik deels gebruik gemaakt van het uiterlijk van mijn model (lang haar, baard). Zijn uiterlijk leende zich er uitstekend voor om een beeld te creëren dat doet denken aan bepaalde religieuze afbeeldingen, maar deze keer net iets anders dan je gewend bent.

Techniek

Zoals gewoonlijk begon ik met het uitwerken van het licht, ik maakte hierbij gebruik van wat ik de ‘Badger look’ noem. (Badger = das). Om dit effect te krijgen gebruik ik twee studiolampen met het model in het midden. Hierdoor worden de zijkanten van het gezicht en lichaam belicht en ontstaat een dramatisch effect. Er onstaan donkere gebieden aan de voorzijde van het model, vooral op het voorhoofd en de neusrug. Door het model meer naar voren of achterwaarts te plaatsen kun je het effect versterken of verzwakken.
In dit geval werd door de zijwaartse belichting de structuur van het touw en haar extra benadrukt. Voor extra dramatisch effect, en om de structuur van de huid mooier op de foto te krijgen heb ik het model nat gemaakt. Tenslotte heb ik de zwarte achtergrond apart belicht en met rook structuur gegeven.

‘Badger’ foto: BBC

In de nabewerking heb ik het beeld voornamelijk verzacht en de kleuren verzwakt. De structuur in de foto was zo duidelijk aanwezig dat ik deze ook wat minder prominent heb gemaakt. Dit geeft de foto een scherpe, maar toch zachte textuur.

Competitie bespreking

Wat tijdens de competitie vooral naar voren kwam is de herkenning als een religieus beeld, wat bij een tweede blik geen religieuze inhoud heeft, maar een portret van een man, misschien een zeeman? Wat is het verhaal er achter?
Er werd tijdens de bespreking ingegaan op de manier van belichten; licht is erg belangrijk in je foto, het kan een foto maken of breken. In dit geval werd mijn manier van belichten gewaardeerd en leverde de foto mij een tweede plaats op in de competitie..

Architectuur bespreking

Dit is de eerste poging om een blog te schrijven op mijn nieuwe website. Het lijkt me leuk om hier af en toe foto’s van mezelf vanuit een ander perspectief te bespreken. Reacties zijn welkom!

Gisteravond een leerzame en inspirerende fotobespreking bijgewoond namens mijn fotoclub (Diafragma Leidschendam). Het thema was architectuur en er waren maar liefst 3 van mijn foto’s geselecteerd voor de bespreking door Diana Bokje.

De eerste van mijn foto’s die door Diana werd besproken was het stadsgezicht bij de Haagse Hogeschool. Hierbij maak ik gebruik van reflectie in het water om het beeld een symmetrie en spanning te geven. Het was fijn om te horen dat de aandachtspunten in het beeld (rode elementen, warme kleur van het beeld) werden opgepakt. Puntje van kritiek was de golving in het water, waardoor de reflectie werd verstoord. Zelf had ik deze bewust gebruikt om de vervorming mee te laten spelen in het spiegelbeeld, om de foto interessanter te maken. Oordeel zelf!

De tweede van mijn foto’s die werd besproken was het Mondriaan gebouw, ook in Den Haag. De foto was met andere foto’s geselecteerd in een groep beelden met gebruik van perspectief. Door bijzondere perspectieven te kiezen kun je een simpel gebouw spannend maken. Ik heb meerdere discussies over deze foto gehad over de camera in het midden van het beeld. Voegt deze iets toe of is het een storend element. Zelf heb ik deze bewust in het beeld gelaten om de structuur te doorbreken en de foto wat spannender te maken. Dit punt werd ook door Diana besproken, waarbij zij aangaf het element te kunnen waarderen.

De laatste van mijn foto’s was de doorgang bij het stadsdeelkantoor Laak, en ook deze foto was in Den Haag genomen (ik moet vaker de stad uit!).
In deze foto ben ik los gegaan met mijn drang naar perfectionisme in foto’s. Vaak probeer ik het los te laten om mijn foto’s interessant te houden, maar bij deze foto heb ik juist geprobeerd elk element op de juist plek te krijgen. Bij het maken van deze foto stond ik zeker 10 minuten stil om alles goed in beeld te krijgen. Ik had destijds nog geen statief, dus alles uit de losse hand. Nadat ik eindelijk de foto had gemaakt die ik wilde bleek dat er ca. 10 mensen achter mij stonden te wachten tot ze eindelijk door konden lopen. Netjes aan het wachten tot de ‘fotograaf’ klaar was!

Tijdens de bespreking werd besproken hoe de dakcontructie de foto spannend maakt, het verbinden van de gebouwen, die anders een gewone straat zouden vormen. De lijnen en vlakken die je meenemen in het beeld, evenals de witte steentjes in de straat.

Het was een inspirerende bespreking, het heeft me weer gemotiveerd meer met architectuur te gaan doen. Er kwamen tijdens de bespreking geweldige foto’s voorbij. Spelen met licht, reflectie en lijnen. Vreemde hoeken waardoor beelden haast surreëel worden. Ik hoop snel op pad te gaan, en misschien moet ik ook maar eens buiten Den Haag gaan kijken!

Nieuw logo en website

Een goed begin van 2020! Zowel de website als het logo voor Johan de Vos Photography hebben een opknapbeurt gekregen.

Omdat het bijhouden van berichten op mijn oude website nogal omslachtig was heb ik besloten over te gaan naar een WordPress design. Hierdoor kan ik eenvoudiger nieuwsberichten en blogs bijhouden. Ook stelt het mij in staat meer controle uit te oefenen op de weergave van mijn foto’s.

Het oude logo waar de huidige versie op gebaseerd is.

Ik was al een tijd niet tevreden met mijn logo. Ik was op zoek naar een logo wat ook goed op mijn foto’s te plaatsen was, zonder afbreuk te doen aan de foto zelf. Ik hoefde eigenlijk niet zo ver te zoeken. Mijn nieuwe logo is eigenlijk een doorontwikkeling van het logo dat ik enkele jaren geleden gebruikte. Met wat aanpassingen is het een fris en strak design geworden.

De website zal de komende tijd worden gevuld met meer fotowerk en ook hoop ik regelmatig een bericht te posten over mijn ervaringen, exposities enzovoort.

Veel plezier op mijn nieuwe website!

Johan

Expositie HMC Antoniushove

Namens fotoclub Diafragma wordt er vanaf 5 juli tot 1 oktober vrij werk geëxposeerd in het HMC Antoniushove. De expositie is opgezet door 4 clubleden en bestaat onder andere uit sfeervolle landschapsfotografie van Jan Klijnstra, afgewisseld met explosief high speed fotowerk van Ger ter Horst, karakteristieke Urbex van George Gaiser en dynamische high speed verf fotografie van Johan de Vos. 

Op zondag 4 augustus wordt de expositie geopend. Gratis entree vanaf 14:00. Geïnteresseerden zijn van harte welkom!

Expositie Westviet

Deze expositie is een samenwerking van drie fotografen met ieder een eigen stijl. De foto’s variëren van natuurbeelden, landschappen, high speed fotografie en abstracte verf- en lichtfotografie. Alle werken zijn te koop, voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van de betreffende fotograaf. Expositie loopt van 13 januari tot 1 maart 2019

Meer informatie

Expositie HMC Westeinde

Samen met een collega fotograaf van fotoclub Diafragma in Leidschendam wordt een deel van mijn werk geëxposeerd in het HMC Westeinde ziekenhuis in Den Haag. Samen combineren we onze eigen stijl van fotografie in herkenbare thema’s. De foto’s variëren van abstracte verf fantasie, natuurfotografie tot moderne architectuur. Door de foto’s niet afzonderlijk, maar per thema samengevoegd te exposeren ontstaat een gevarieerde expositie.

Nieuwe Underground serie ‘Circus’

Met de crew van de eerdere Underground sessie ‘Charcoal’ ben ik opnieuw de studio ingedoken om te experimenteren. Ditmaal geassisteerd door Anepjetra Martina, een grimeur die de modellen heeft voorzien van geweldige clown schmink.

Ik wilde een duistere sfeer creëren, waarbij ik de normaal vrolijke clowns op ‘andere’ manier wilde portretteren…

Foto expositie Paint Splash

Verf, een luidspreker, techniek en een hoop geduld, als je deze combineert is alles mogelijk… Een vrolijke expositie met beweging en kleur. Deze serie was eerder onderdeel van een expositie van het audiologisch centrum van het LUMC voor de Nacht van Kunst & Kennis in Leiden. Naast de kleurrijke hoofdexpositie zullen er enkele series van portretten en stillevens te zien zijn die in kleur en vorm contrasterend zijn aan de hoofdexpositie.

Kloosterkapel Vorstenbosch
Datum: 13 & 14 mei
11:00 – 17:00